Kismama lettél?
2015. október 26. írta: Adrienn KM

Kismama lettél?

Kismama lettél, s nem tudod most mi lesz a munkáddal? Fogsz e kapni ellátást? Milyen adókedvezményt vehetsz igénybe, mikortól? Egy sor ehhez hasonló kérdés cikáz most a fejedben, s nincs senki, akitől  érdemben tanácsot kérhetnél?

Gratulálok a jó hírhez, s jó egészséget kívánok Nektek! Ha azt szeretnéd, hogy önfeledten töltsd a 9 hónapos várakozási időszakot, illetve tudni szeretnéd, hogy a szülés után mit, mikor, hol kell intézned, akkor Neked való a Kismama-útikalauz című információs füzetem, mely elektronikus, illetve nyomtatott formában is elérhető a honlapomról.

Pályám során sok cégnél dolgoztam munkaügyesként. 2012-ben lányom születésénél azonban én is megtapasztaltam, hogy várandósként mennyire ki van szolgáltatva egy nő. Bármilyen kérdése van küldözgetik egyik hivataltól a másikhoz, ha megkérdezel egy TB szakembert, ő nem fog felvilágosítani a munkajogi hátteréről a történetnek. Fordulhatsz a védőnődhöz, de neki sem ez a dolga. Ő inkább a problémás esetekkel foglalkozik.

Mi történik Veled? Te szépen elkezded bújni az internetet, az ilyen-olyan fórumokat, s próbálod összevadászni a barátnőktől, baba-mama klubokból, hogy mi is lesz most Veled, mit, mikor kell intézned, stb. Nos, ezekkel az információkkal csak az a baj, hogy a munkaügy, bérszámfejtés területe pont az a terület, ahol szinte nincs 2 egyforma eset. Miért? Mert emberből vagyunk, s mindegyikünknek más az életútja, története, stb.

A legjobb, amit tehetsz, hogy hiteles forrásokból tájékozódsz. Ehhez nem elég a TB törvényt ismerned, még legalább 10 másik jogszabályban is otthonosan kell mozognod. Ha nincs ehhez türelmed, segítséget kérnél inkább egy tapasztaltabb munkaügyestől, aki nem azt a választ adja Neked, amit a munkáltatód által fizetett bérszámfejtő, akkor keress engem bátran! 

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn

független munkaügyes

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavallalovagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr518023140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása